Cutremur în La Liga. Barcelona a fost acuzată oficial de dare de mită pentru arbitraje favorabile

de: Beatrice Dumitru
28 09. 2023

Barcelona a fost acuzată oficial de dare de mită de către judecătorul ”cazului Negreira” pentru că ar fi dat milioane de euro pentru arbitraje favorabile. Au fost făcute percheziții la sediul Comisiei Tehnice a Arbitrilor.

Barcelona, anchetată pentru dare de mită

Clubul de fotbal FC Barcelona este acuzată oficial pentru dare de mită. Parchetul catalan a anchetat-o  până în prezent, pe campioana Spaniei de corupție în formă continuată. Tribunalul i-a pus sub acuzare pe Josep Maria Bartomeu și Sandro Rosell, foști președinți ai clubului catalan, dar și pe Jose Maria Enriquez Negreira și fiul său. Aceșția au avut statut de inculpaţi din martie în acest caz.

În același timp, Jose Maria Enriquez Negreira este acuzat de „luare de mită în formă continuă și pasivă în calitate de autor ”, în timp ce fiul său este acuzat de aceeași infracțiune, dar în calitate de ”colaborator necesar”.

Citește și: Cine este Alexia Putellas, jucătoarea de fotbal care a primit Balonul de Aur, alături de Karim Benzema. Spaniolii o consideră un simbol al mișcării feministe – FOTO

Percheziții la sediul Comisiei de Arbitrii din Spania. Surse foto: Profimedia

7,5 milioane de euro pentru arbitraje favorabile

FC Barcelona este acuzată că l-a plătit pe vicepreședintele Comisiei Tehnice a Arbitrilor, Jose Maria Enriquez Negreira, cu 7,5 milioane de euro timp de 17 ani pentru a beneficia de arbitraje favorabile. Sediul Comisiei de arbitri din Spania a fost percheziţionat în această anchetă.

”Tribunalul de instrucţie numărul 1 din Barcelona a ordonat, azi, o percheziţie la sediul Comisiei tehnice de arbitri’ (CTA), în cadrul anchetei plăţilor suspecte făcute de clubul catalan lui Jose Maria Enriquez Negreira, fost responsabil al arbitrajului spaniol”, a precizat Tribunalul superior de justiţie din Catalonia, într-un comunicat.

Procurorii spanioli au depus în martie o plângere pentru presupusele plăţi efectuate de FC Barcelona în perioada 2001-2018, în valoare totală de 7,3 milioane de euro, către firme deţinute de fostul vicepreşedinte al Comisiei Tehnice a Arbitrilor din Spania (1993-2018), Jose Maria Enriquez Negreira.

S-a demonstrat că Barcelona a transferat șapte milione de euro către Negreira

Până acum, anchetatorii au demonstrat că Barcelona a transferat peste șapte milioane de euro în conturile lui Negreira și ale fiului său, potrivit Marca.

”Prin deducere logică plățile efectuate de FC Barcelona au satisfăcut interesele clubului având în vedere durata acestora și majorarea anuală. Infracțiunea de luare de mită a fost consumată odată cu efectuarea plății”, se precizează în decizia judecătorului Aguirre, potrivit AS.

Citește și: FC Barcelona, cel mai dur adversar din istoria lui Real Madrid. Ce au spus Xavi și Carlo Ancelotti, după ce catalanii au câștigat, la Riad, Supercupa Spaniei

Darea de mita presupune sancțiuni mai grave decât infracțiunea de corupție, pentru care Barcelona a fost cercetată până acum, potrivit Marca.

Nu sunt așteptate arestări, potrivit surselor din poliție ale jurnaliștilor spanioli.

FC Barcelona a negat în februarie orice fapte ilegale, precizând că banii au fost plătiţi pentru un consultant extern, care a furnizat ”rapoarte tehnice legate de arbitraje”, o practică destul de comună printre cluburile profesioniste.